Nationale Klimaatweek 2024 – Thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn hot. Na het nieuws over het afschaffen van de salderingsregeling zijn huishoudens op zoek naar een nieuwe manier om hun zonne-energie nuttig te gebruiken. Een thuisbatterij klinkt als een logische keuze, maar als onafhankelijk onderzoeksbureau ziet CE Delft ook wat haken en ogen.

Businesscase voor zonne-energie is onrendabel, andere businesscase zijn onzeker
De meeste consumenten overwegen een thuisbatterij voor het opslaan van eigen zonne-energie. Het is belangrijk om aan te geven dat de meest commerciële partij in de standaardinstellingen niet zonne-energie opslaan als doel hebben, maar inzetten op het handelen van energie. Daarmee wordt het elektriciteitssysteem geholpen in balans te blijven, en kan veel meer geld verdiend worden dan met het opslaan van zonne-energie. Dat is prima, maar wel een andere instelling dan waarvoor woningeigenaren een batterij vaak kopen. Energiehandel is complex en de toekomstige ontwikkelingen zijn onzeker. Doordat er vanaf 2025 steeds meer batterijen komen, verwachten we dat de inkomsten gaan dalen en daarmee de terugverdientijd sterk kan afnemen. Daarnaast zorgt het afschaffen van de salderingsregeling niet voor een betere businesscase: er moet meer energiebelasting betaalt worden voor het opladen van de batterij, waardoor de terugverdientijd toeneemt.

Thuisbatterijen kunnen netcongestie ook vergroten
Het energiehandelen van de thuisbatterij zorgt meestal voor lagere piekbelasting op het elektriciteitsnet. Maar zo’n 10% van de tijd zorgt de thuisbatterij juist voor een hogere piekbelasting, waarvoor de netbeheerder het net extra dient te verzwaren. Dit komt doordat er op nationaal niveau wellicht extra elektriciteitsvraag nodig is, maar dat er lokaal al een piekbelasting is. Als de thuisbatterij gaat laden, neemt de lokale piek in de wijk toe. Voor hele grote batterijen zijn hier nieuwe spelregels voor ontwikkeld, maar dit is voor woningen lastiger en wordt de komende jaren nog niet verwacht. Een serieus aandachtspunt voor de uitrol van thuisbatterijen in een wijk.

En wat nu als gemeente?
Onze conclusie is dat de nationale en lokale overheden thuisbatterijen niet moeten subsidiëren maar wel moeten faciliteren: met duidelijke regels over brandveiligheid en cyber security en eventueel eerlijke toelichting. Zo worden consumenten geholpen als ze een thuisbatterijen overwegen.