Rapport

CO2 emissions from private flights to the World Economic Forum

Het World Economic Forum (WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst in Davos waar ‘staatshoofden, topmensen en leiders uit het maatschappelijk middenveld bijeenkomen om de huidige wereldtoestand te bespreken en prioriteiten te stellen voor de komende jaren’. In 2023 gaat dit evenement naar verwachting meer dan 2.500 bezoekers trekken, die vaak met een privévlucht naar de locatie reizen.

De uitstoot per reiziger van privévluchten is aanzienlijk hoger dan die van andere normale vervoersmiddelen. Volgens Transport & Environment zijn privévluchten per reiziger vijf tot veertien keer zo vervuilend als commerciële vluchten en vijftig keer zo vervuilend als treinreizen. Sommige privévliegtuigen stoten twee ton CO2 uit per uur. De CO2-voetafdruk van deelnemers aan de EU27 in 2019 stond gelijk aan 6,8 ton CO2 per persoon.

Dit rapport analyseert privévluchten met betrekking tot WEF 2022, dat plaatsvond van 22 mei 2022 tot 26 mei 2022. Hierbij wordt een schatting gemaakt van het aantal vluchten, het brandstofverbruik en de hoeveelheid CO2 die tijdens het evenement is uitgestoten.

Meer over