Development and pilot production of SUStainable bio BINDer systems for wood-based panels from renewable resources
De meubelindustrie gebruikt nu een bindmiddel voor spaanplaat en MDF, gebaseerd op fossiele grondstoffen (o.a. formaldehyde). Om het toenemende wereldwijde gebruik van spaanplaat/MDF en klimaatverandering het hoofd te bieden, zijn innovatieve bindmiddelen nodig om de uitstoot van broeikasgassen en de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen.
CE Delft neemt deel aan een Europees consortium van onderzoeksinstituten en bedrijven die in het SUSBIND-project onderzoek doen naar nieuwe biobased bindmiddelen voor toepassing in meubels. Het doel van dit vier jaar durende project is om een bindmiddel te ontwikkelen dat getest is in een prototype spaanplaat/MDF (TRL 5). CE Delft waarborgt tijdens de techniekontwikkeling dat de lijm een lagere CO2-voetafdruk heeft dan de conventionele lijm, niet schadelijk is voor de gezondheid en dat deze bindmiddelen voldoen aan alle markt- en regelgevingseisen.
Het bindmiddel wordt ontwikkeld door zowel industrie- en onderzoekspartners onder leiding van RTDS (de coördinator van het project).
CE Delft biedt tijdens de ontwikkeling ondersteuning met behulp van:
Tijdens het vier jaar durende onderzoek publiceren we regelmatig updates over waar CE Delft mee bezig is, deze kunt u volgen via onze specifieke LinkedIn pagina. Zie ook de officiële website van het consortium.
SUSBIND has received funding from the Bio Based Industries Joint Undertaking (JU) under grant agreement No 792063. The JU receives support from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme and the Bio Based Industries Consortium.