Warmteprogramma

Gemeenten spelen een centrale rol in de warmtetransitie van de gebouwde omgeving. Volgens de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie (WGIW) moeten gemeenten uiterlijk in 2026 een geüpdatete Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Dit heet het Warmteprogramma en moet aangeven welke wijken voor 2035 aardgasvrij worden en waar de gemeente haar bevoegdheid inzet om inwoners te verplichten van het aardgas af te gaan.

Wat kan CE Delft voor u doen?
CE Delft ondersteunt gemeenten bij het maken van keuzes voor het Warmteprogramma op verschillende manieren:

  1. Gratis nationale kostenmodel
    CE Delft biedt alle Nederlandse gemeenten een gratis basisanalyse van de nationale kosten aan. Dit vormt een goede basis voor het maken van keuzes voor het Warmteprogramma en kan ook dienen als second opinion op de Startanalyse 2024. Wij kunnen u helpen bij het interpreteren van verschillen tussen beide modellen.
  2. Verrijking van analyse met andere waarden
    CE Delft heeft ruime ervaring met het opstellen van afwegingskaders voor het bepalen welke buurten als eerste aardgasvrij worden met welke technieken. Hierbij houden we rekening met kosten, technische aspecten en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot koeling in woningen . Dit is geen simpele optelsom, maar een politieke afweging waarbij belangen van verschillende partijen worden meegewogen. Samen komen we zo tot goed onderbouwde keuzes in het Warmteprogramma.
  3. Opstellen warmteprogramma
    Het Warmteprogramma is een gemeentelijk document dat u als gemeenteambtenaar zelf opstelt. CE Delft kan u hierbij ondersteunen met tekstvoorstellen, het nalezen van teksten en het samenstellen van een concreet, goed onderbouwd en overtuigend verhaal dat voldoet aan alle eisen van de Omgevingswet.

Wat kan CE Delft voor u doen?

Advies

CE Delft adviseert gemeenten al jaren met behulp van technisch-economische modellen en kennis van beleidsprocessen, waarbij we per gemeente maatwerk kunnen leveren.

Voor wijkuitvoeringsplannen kan CE Delft meedenken in de definitieve keuze voor een warmtetechniek. Wat zijn de kosten voor de eindgebruikers in de verschillende woningen in de wijk?