Persbericht, 29 april 2021
Veel burgers zien de noodzaak van een krachtig klimaatbeleid, maar maatregelen zijn duur en de huidige energieprijzen geven geen financiële prikkel om de eigen energievraag te verminderen. De Rijksoverheid is de enige partij die dit kan organiseren door verplichtingen, beprijzing en subsidies, maar ook door burgers te helpen (‘ontzorgen’) om hun woningen aan te passen en ze vertrouwen te geven dat ze er niet alleen voor staan. Dat is het tweede advies, over de gebouwde omgeving, van het Klimaatcrisis Beleid Team.
Het Klimaatcrisis Beleid Team (KBT) ziet de noodzaak om snel en rechtvaardig de emissies in de gebouwde omgeving te verlagen door:
De beste garantie voor vermindering van de energievraag en vergroening van de geleverde energie voor gebouwen is het instellen van een jaarlijkse CO2-emissieplafond. Aanvullend beleid moet bewoners en gebouweigenaren helpt om de energievraag voor verwarming te verlagen en CO2-vrije energie af te nemen. Da kan bestaan uit:
Belangrijk bij het draagvlak voor een snel en effectief klimaatbeleid is om energiearmoede te voorkomen door compensatie van diegenen die de extra kosten niet kunnen dragen.
Dit advies over het klimaatbeleid voor de gebouwde omgeving is het 2de advies van het KBT. Het KBT is een groep experts/hoogleraren die de komende maanden adviezen gaat uitbrengen over noodzakelijk klimaatbeleid om snel en effectief de EU-klimaatdoelen te halen. CE Delft coördineert de totstandkoming van de adviezen. Het derde advies over mobiliteit volgt in mei.