Rapport

Betrouwbaarheid van de kwantiteit van de geleverde bunkers in de haven van Rotterdam en Port of Antwerp-Bruges

Verschillende partijen in de bunkerketen hebben aan zowel het Havenbedrijf Rotterdam als aan de Port of Antwerp-Bruges aangegeven dat er in beide havens vaak problemen zouden zijn met betrekking tot de levering van bunkerbrandstoffen. Er zou regelmatig een dispuut zijn tussen de bunkertransporteur en het schip over de hoeveelheid geleverde brandstoffen.

Om de omvang en de aard van deze klachten te onderzoeken hebben zowel de (Rijks)Havenmeester en het Havenbedrijf Rotterdam als de Port of Antwerp-Bruges aan CE Delft de opdracht gegeven om te onderzoeken wat voor ervaringen de betrokken partijen hebben met de bunkermarkt in beide havens. Het doel van de projecten is om een objectief beeld te krijgen over eventuele kwantiteitsproblemen bij de levering van bunkers in de havens. Daarnaast willen beide havenbedrijven graag inzicht in de bijdrage die en verplichtstelling van een mass flow meter-bunkersysteem aan boord van bunkerschepen kan bieden aan het oplossen van deze mogelijke kwantiteitsproblemen in de haven van Rotterdam.

De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op een uitgebreide consultatie van alle typen betrokken partijen die actief zijn in de bunkermarkt in Rotterdam en/of Antwerp-Bruges.

Meer over