Rapport

Eénmalig of herbruikbare partusset? Milieukundige vergelijking voor het UMC Utrecht

Bij de bevalling van een kind wordt een partusset gebruikt. Het is een set van medische instrumenten: een schaar voor de navelstreng, drie klemmen (kochers) die de navelstreng afklemmen en een epischaar die in 20% van de bevallingen wordt gebruikt om ‘de knip’ te zetten. Er zijn twee soorten sets op de markt: een herbruikbare en een eenmalige variant.

Het UMC Utrecht heeft CE Delft gevraagd een milieukundige vergelijking tussen deze twee sets op te stellen. Op basis van deze studie kan het UMC Utrecht beter onderbouwde keuzes maken bij de inkoop van partus- en vergelijkbare instrumentensets.

Dit onderzoek berekent de milieu-impact van deze twee partussets door middel van een versimpelde levenscyclusanalyse (LCA). LCA is een gestandaardiseerde methode om de milieukundige prestaties van producten of processen over de hele productieketen te kwantificeren.

We concluderen dat de herbruikbare partusset beter is voor het klimaat (CO2-eq.) en qua impact op de menselijke gezondheid (DALY) over de hele levenscyclus. De reden dat de klimaatimpact van de eenmalige variant hoger is, is de grotere hoeveelheid instrumenten die moet worden geproduceerd. De impact van de CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling) bij herbruikbare sets is kleiner dan het opnieuw produceren, transporteren en verwerken van een nieuwe eenmalige set. Pas wanneer een herbruikbare partusset minder dan drie keer wordt hergebruikt, is de eenmalige variant voor zowel de impact op het klimaat als de menselijke gezondheid beter. Echter gaan de herbruikbare sets bij het UMC Utrecht die nog in omloop zijn nu al gemiddeld 500 geboortes mee.