Rapport

Effect ETS2 op kwetsbare groepen. Analyse voor het Sociaal Klimaatplan

Vanaf 2027 krijgen huishoudens en bedrijven te maken met hogere energie- en brandstofprijzen als gevolg van het nieuwe Europese emissiehandelssysteem ETS2. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht CE Delft welke groepen hierdoor het meest kwetsbaar zijn. Dit onderzoek is input voor het sociale klimaatplan van Nederland binnen het EU-brede Sociaal Klimaatfonds (SCF).

Huishoudens in energie- en vervoersarmoede
Ons onderzoek laat zien dat ETS2 leidt tot hogere kosten voor aardgas, benzine en diesel. Hierdoor komen in 2030 naar schatting 24.000 extra huishoudens in energiearmoede terecht. Ook vervoersarmoede neemt toe. Vooral huishoudens met een laag inkomen (onder 130% van het sociaal minimum) en een fossiel aangedreven brandstofauto zijn kwetsbaar voor stijgende brandstofprijzen. Daarnaast worden circa 466.000 financieel autoloze huishoudens verder beperkt in hun mobiliteit.

Micro-ondernemingen
Voor micro-ondernemingen, bedrijven met minder dan tien werknemers, zijn indicatoren opgezet die inzicht geven in de kwetsbaarheid van een micro-onderneming. Voor een groot deel van deze indicatoren is echter geen data beschikbaar op landelijk niveau voor de data-analyse in dit onderzoek. Uit de beschikbare data blijkt vooral de horeca kwetsbaar voor stijgende energieprijzen, gevolgd door kleine industriële bedrijven zoals bakkers. In de transportsector worden zelfstandige chauffeurs het hardst geraakt.