Dit rapport bevat een Technisch-Economische Analyse (TEA) van de productie van kweekvlees (cultivated meat, CM) op industriële schaal op basis van een prognose voor de jaren 2030. Er wordt eerst een model ontwikkeld van de kosten van verkochte goederen (Cost of Goods Sold, COGS) op basis van de huidige productietechnologie en grondstoffenkosten. Hiermee wordt vervolgens een reeks kostenbesparingsopties verkend die in beeld komen wanneer productie op industriële schaal in 2030 wordt verwezenlijkt.
Parallel aan de TEA, hebben we een life cycle assessment (LCA) uitgevoerd. Er zijn enkele factoren die zowel de kosten kunnen verlagen, als de milieufootprint: energie-efficiëntie, de energiebron, efficiënt gebruik en efficiënte productie van medium, en samenwerking binnen de toeleveringsketen.
In februari 2021 publiceerden we de TEA voor de productie van kweekvlees. In dit corrigendum voeren we correcties door voor twee fouten in de analyse en geven we extra toelichting:
We lichten extra toe wat we verstaan onder de ‘food grade’-standaard voor hygiëne in het productproces, en waarom we uitgaan van die standaard.
Figuur: COGS model of CM ($/kg CM), overview of scenarios (log-scale) (1)
(1) Wegebruiken een log-schaal, omdat de kosten tussen scenario’s verschillen met een factor ~1,000.