Tilburg wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken, moet de stad overstappen op duurzame energie, aardgas uitfaseren en inspelen op de groeiende vraag naar elektriciteit, koeling en nieuwe technologieën zoals waterstof en batterijen. De energiesysteemstudie 2050 helpt om energie nadrukkelijk mee te nemen in stedelijke ontwikkeling en beleidskeuzes. Het biedt richting en kaders voor ruimtelijke plannen, programma’s en beleid, en geeft inzicht in de ruimtevraag voor het toekomstige energiesysteem van Tilburg.
CE Delft heeft deze energiesysteemstudie uitgevoerd in samenwerking met Antea Group en Generation.Energy. CE Delft bracht hiervoor de toekomstige energievraag en -aanbod van het energiesysteem in kaart, inclusief een warmtebronnenstrategie voor de Tilburgse warmtenetten.
De opdracht heeft geleid tot volgende richtinggevende principes voor toekomstig beleid en input voor planologische trajecten en ontwikkelingen binnen de gemeente Tilburg: a. Grootschalige uitrol van nieuwe warmtenetten in de stad, waaronder uitbreiding en cascadering van het bestaande regionale warmtenet. b. Verdere elektrificatie van de energievoorziening. c. Inzet van waterstof voor bedrijfsprocessen (boven de 200 graden) en zwaar vervoer. d. Ontwikkeling van decentrale (collectieve) energiesystemen met behulp van lokale & regionale energiebronnen en -opslag.