Het energiemodel CEnergie van CE Delft is in staat om een breed scala aan energetische situaties door te rekenen. Denk aan analyses voor logistieke bedrijven die hun wagenpark willen elektrificeren, het modelleren van (multi-commodity) bedrijventerreinen, of het modelleren van energyhubs, waarin vraag en aanbod slim op elkaar zijn afgestemd – met als doel het gezamenlijke transportvermogen niet te overschrijden.
CEnergie is te beschouwen als een general-purpose energiemanagementsysteem, dat per tijdstap een prioritering aanbrengt in de verschillende energiestromen van energiebron naar energieverbruiker. Eén van de sterke punten van CEnergie is dat het model flexibel omgaat met energievraag. Dit is met name relevant in situaties waarin netcongestie optreedt en een deel van de energievraag flexibel is, zoals de laadvraag van elektrische voertuigen. Voor deze voertuigen geldt dat de accu aan het einde van de laadperiode vol moet zijn, maar dat het tijdstip waarop geladen wordt kan variëren. Daardoor kan CEnergie de laadvraag zodanig plannen dat piekbelasting wordt vermeden en congestie op het elektriciteitsnet wordt voorkomen.
CEnergie ondersteunt ook prijssturing op basis van dynamische elektriciteitsprijzen en/of tijdsafhankelijke nettarieven. In een studie voor Netbeheer Nederland is CEnergie ingezet om de effecten te onderzoeken op de energiekosten en netbelasting van vijf varianten van tijdsafhankelijke nettarieven.
In het kader van energy hubs kan CEnergie worden ingezet om collectieve energieoplossingen op bedrijventerreinen te modelleren, waarin de elektriciteitsafname van het net als collectief onder het gezamenlijke transportvermogen moet blijven.
Figuur 1. Voorbeeld van prijsgestuurde flexibele energievraag. De basisvraag is een constante vraag van 50 kW, met een flexibel vermogen van 10 kW en waarvan de vraag maximaal 8 uur mag worden uitgesteld.
Figuur 2. Voorbeeld van een vermogensprofiel van een kleine energy hub met gezamenlijke batterij. De afname uit het net (blauw) blijft onder het vastgestelde gezamenlijke contractvermogen.
Figuur 3. Voorbeeld van een Sankey-diagram van een kleine energy hub met gezamenlijke batterij.