Rapport

Wat is de toegevoegde waarde van energiehubs?

Deze studie kijkt naar overkoepelende vraagstukken rond energiehubs: wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van het realiseren van energiehubs? Wat leveren ze op voor de deelnemende ondernemers, en voor het Nederlandse energiesysteem, wat dragen ze bij aan maatschappelijke welvaart? En ook: als we nu kijken naar de verschillende vormen van energiehubs en welke prioriteit moeten we die geven?

In deze studie is voor vijf energiehubs op bedrijventerreinen de maatschappelijke waarden en businesscases beoordeeld tussen van 2025 tot 2034. De aanpak heeft geleid tot een toetsingskader om een inschatting te maken of een energiehub maatschappelijke waarde en een goede terugverdientijd kent. Daarnaast zijn de belangrijkste belemmeringen en succesfactoren voor energiehubs in kaart gebracht.

    • Voor de maatschappelijke waarde leren we uit de vijf casussen dat de maatschappelijke waarde van een energiehub sterk kan verschillen: van positief tot negatief. De belangrijkste onderscheidende kenmerken zijn ongefaciliteerde elektriciteitsvraag van bedrijven, lagere netimpact en extra zon en wind in relatie tot verbruik.
    • De businesscase van energiehubs wordt sterk bepaald door de businesscase van (extra) zon-pv en batterijen; energiehubs waar weinig investeringen in duurzame opwek, batterijen of aggregaten nodig zijn kan een snelle terugverdientijd gerealiseerd worden.
    • Er zijn belemmeringen in kaart gebracht om energiehubs in Nederland uit re rollen; voornamelijk is contracten tussen netbeheerders en energiehubdeelnemers en standaardisatie van producten. Daarnaast zijn succesfactoren geïdentificeerd die voor individuele bedrijventerreinen de haalbaarheid en maatschappelijke waarde mede bepalen.

Deze studie biedt daarmee inzicht voor beleidsmakers voor verdere ontwikkeling van stimulering en facilitering van energiehubs. Daarnaast biedt het aanknopingspunten voor lokale energiehubs.

Meer over