CE Delft heeft in opdracht van de 5 bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betrokken departementen (EZK, BZ, BZK, SZW en IenW) een evaluatie uitgevoerd van het Plan van Aanpak MVI 2015-2020. De centrale vraag is: heeft het PvA overheden geholpen om MVI meer toe te passen en leidde dit tot meer duurzame impact? Ook is onderzocht wat stakeholders missen in het MVI-beleid en of MVI duurzame ontwikkelingen in de markt stimuleert.
Gunstig effect toepassing MVI Sinds 2015 passen overheden MVI steeds meer toe. Projecten waarin MVI effectief is toegepast, leveren een bijdrage aan CO2-emissiereductie, het verminderen van milieudruk en het verhogen van het aantal werkplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat laten de eerste resultaten van de ontwikkelde monitoringmethodieken zien. Stakeholders, die aan de online enquête hebben meegedaan of geïnterviewd zijn, signaleren een gunstig effect van de toepassing van MVI.
Aanbevelingen Het onderzoek leidt tot een aantal aanbevelingen aan het Rijk voor de invulling van een eventueel vervolgbeleid op MVI in de periode 2021-2025. Voorbeelden daarvan zijn: