Rapport

Klimaatvoordeel van kozijnreparatie versus vervanging

In opdracht van Repair Care International B.V. heeft CE Delft onderzocht wat het verschil in klimaatimpact (CO2-eq.) is tussen reparatie van beschadigde houten kozijnen met reparatiepasta van Repair Care enerzijds en vervanging anderzijds.

Uit de analyse komt naar voren dat de klimaatimpact van reparatie van houten kozijnen 2 tot 5 keer lager is in vergelijking met kozijnvervanging. Zelfs als een kozijn op meerdere plekken grondig gerepareerd moet worden, is reparatie de beste keuze. Als reparatie ook voorkomt dat het glas in het kozijn vervangen hoeft te worden, is de klimaatimpact van reparatie wel 9 tot 27 keer lager.

We hebben binnen deze analyse naar de gehele levenscyclus van de reparaties en vervanging gekeken, dus vanaf het ontstaan van het product tot het moment dat het afval is of wordt verwijderd (excl. afdanking van het originele kozijn, dat identiek is voor alle scenario’s). Hierbij hebben we vier reparatietypen geanalyseerd, van simpele tot ingrijpende reparatie van beschadigde houten kozijnen. Alle reparaties vinden plaats met de reparatiehars DRY FLEX® 4 of BIO FLEX™ ALLROUND van Repair Care. Daarnaast hebben we ook de toepassing van DRY FIX® UNI primer van Repair Care meegenomen in de analyse. Voor vervanging van de kozijnen hebben we gekeken naar vervanging met kozijnen van zachthout, hardhout, aluminium of PVC, waarbij rekening is gehouden met hun verwachte levensduur.