Stikstofbeperkingen leiden tot uitstel en afstel van investeringen, maar door aanpassingen van bedrijven, overheden en werkenden is de economische schade beperkt: jaarlijks ongeveer 0,1% van het bbp. De schade aan het milieu, de natuur en de volksgezondheid is met jaarlijks 12 tot 15 miljard euro (ca. 1,6% van het BBP) vele malen groter dan de economische schade. De kostenraming voor deze schade aan natuur en gezondheid is vrijwel zeker een onderschatting: we hebben niet alle natuurschade kunnen kwantificeren.
De ministeries van LVVN, EZ en Financiën hebben SEO en CE Delft gevraagd om de effecten van stikstof op de economie, natuur en gezondheid te onderzoeken. De kosten die in deze studie in beeld gebracht worden, bestaan uit economische schade door investeringen die niet plaats kunnen vinden en welvaartsschade voor gezondheid en natuur.
Het Eindrapport onderzoek economische effecten stikstofproblematiek is 2 juli 2025 door de minister van Economische Zaken naar de Tweede Kamer gestuurd.