Onze mensen

Dagmar Nelissen

Dagmar Nelissen
senior onderzoeker/adviseur | themaleider Zeevaart

Bij de beoordeling van verschillende beleidsopties kan ik mijn economische expertise mooi met mijn technologische en institutionele kennis combineren.

Over Dagmar

Expertise: Zeescheepvaart

Ik ben econome en werk als senior onderzoeker/adviseur voor de sector Mobiliteit & Transport van CE Delft.

Mijn vakgebied is zeescheepvaart met focus op beleidsmaatregelen ter reductie van broeikasgasemissies en luchtvervuiling. Bij de beoordeling van verschillende beleidsopties kan ik mijn economische expertise mooi met mijn technologische en institutionele kennis combineren. Qua methodologie heb ik ervaring met zowel kwalitatief als ook kwantitatief onderzoek.

Met meer dan 10 jaar ervaring, heb ik meegewerkt aan een veelvoud aan projecten, deze in opdracht van uiteenlopende klanten zoals de IMO, de Europese Commissie, nationale ministeries, bedrijven uit de sector, brancheverenigingen en ngo’s. Om drie voorbeelden te geven: Ik heb een project geleid waarbij:

  • in opdracht van de Europese Commissie (DG Clima) onderzoek naar het marktpotentieel en de marktbarrières van windaandrijving voor schepen is gedaan;
  • in opdracht van de European Climate Foundation en WWF Canada, de kosten van een mogelijk verbod op het gebruik van HFO in de wateren van het Noorpoolgebied zijn geanalyseerd;
  • in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een beknopt onderzoek is uitgevoerd naar de verschillende stellingen omtrent de verhoudingen van de emissies van schepen en auto’s.

Ik ben een team player, heb passie voor mijn werk en vind het erg belangrijk om onafhankelijk, wetenschappelijk zuiver onderzoek te doen. Ik heb oog voor detail zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen en schrijf graag rapporten en geef graag presentaties die bij de lezer en toehoorder aansluiten. Door mijn Duitse achtergrond kan ik niet alleen voor Nederlands- en Engelstalige, maar ook voor Duitstalige projecten worden ingezet.

Rapporten waar Dagmar Nelissen auteur is

CII and EU maritime decarbonisation
juli 2023
Lees meer
Blue Speeds for shipping. Economic analysis and legal framework to achieve environmental benefits
juli 2022
Lees meer
FuelEU Maritime and EU ETS. Sound incentives for the fuel choice?
februari 2022
Lees meer
Bekijk alle rapporten van Dagmar Nelissen