Methode

Circulaire productketens, voor rijksoverheid en provincies

We combineren circulaire, economische en milieukundige kennis om inzicht te bieden aan beleidsmakers die werken aan circulair en duurzaam productbeleid. We werken vooral op maat, maar hieronder staan kenmerkende type projecten waarvoor u ons kunt inschakelen.

Effecten van circulaire strategieën voor productenketens
We bepalen de het effect van circulaire strategieën (vermindering, levensduurverlenging, hoogwaardige verwerking, substitutie) hebben voor een specifieke productgroep. Zo krijgt u inzicht in de bijdrage ervan aan beleidsdoelen (CO2, reductie van grondstofverbruik). Zo ontwikkelden we een rekentool voor duurzaam textielbeleid, die de effecten van circulaire en verduurzamende maatregelen in kaart brengt. Ook onderzochten we de effecten van circulariteit op leveringszekerheid van (bouw)grondstoffen.

Advies bij beleidsvoorbereiding voor duurzaam en circulair productbeleid
Onderzoek en advies over beleidsinvulling voor specifieke productgroepen, vanuit onze kennis over circulariteit, levenscyclusanalyse (LCA) van producten en verduurzaming. Het doel is om duurzaam en circulair beleid te helpen concretiseren:

  • Inzichten in kansen en knelpunten rondom circulariteit van (consumenten)producten: welke producten zijn met circulaire strategieën relatief makkelijk te verduurzamen en welke producten zeer moeilijk. Waar komt dat door? Welke kansen biedt circulair ontwerp?
  • Prioritering van inzet van recyclaat en duurzame materialen, na toepassing van circulaire strategieën.
  • Advies en analyses t.b.v. uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor duurzaam gebruik en verwerking van producten

Circulaire handelingsperspectieven en kostencurves voor grondstofketens
We brengen de circulaire mogelijkheden in kaart op grondstof/materiaalniveau en bieden een stappenplan hiervoor, gekoppeld aan kosten en baten (investeringen, opbrengsten). Zie onze kostencurves voor beton en asfalt.