Nationale Klimaatweek 2024 – Mobiliteit

Duurzaam mobiliteitsbeleid raakt iedereen en is sterk verweven met andere beleidsterreinen
Mobiliteit is een middel om op een bestemming te komen. De manier waarop iemand reist, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie waar iemand woont, het besteedbaar inkomen en de nabijheid van voorzieningen.

Of je nu kijkt naar regio’s, inkomensgroepen of een andere indeling naar doelgroepen, het is belangrijk om niet uit het oog te verliezen hoe een beleidsmaatregel verschillende groepen in de maatschappij raakt. Waar een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s voordelig kan uitpakken voor hoge inkomensgroepen, kan de aankoop van een elektrische auto nog steeds buiten bereik blijven voor lage inkomensgroepen. En door de nabijheid van voorzieningen is er in steden minder autoafhankelijkheid dan in landelijke gebieden, waardoor het beprijzen van autogebruik inwoners van landelijke gebieden harder raakt.

Is er voldoende ruimte en elektriciteit voor mobiliteit?
Mobiliteit is sterk verweven met andere beleidsterreinen, bijvoorbeeld de openbare ruimte. De prognose is dat het aantal personenauto’s de komende jaren toeneemt, waardoor er een extra vraag ontstaat naar parkeerplaatsen, maar er juist in toenemende mate een ruimtetekort. Hoe verdelen we de ruimte in de stad en welke rol heeft mobiliteit en de auto daarin?

Een ander voorbeeld is het raakvlak met energie: de elektrificatie van mobiliteit zorgt voor extra vraag naar elektriciteit, terwijl dit ook vanuit andere sectoren het geval is. Hoe willen we om gaan met het energievraagstuk in relatie tot mobiliteit? Is het voldoende om in te zetten op elektrificatie of moeten we ook nadenken over andere manieren van reizen, of aan minder reizen?

Succesvol beleid bij inzicht in effect op groepen en andere beleidsterreinen
Beleid kan alleen succesvol zijn door op voorhand inzichtelijk te maken wat het effect is van maatregelen op verschillende groepen in de samenleving en andere beleidsterreinen. Alleen op die manier kunnen eventueel ongewenste effecten beperkt of weggenomen worden.

CE Delft heeft de afgelopen jaren diverse onderzoeken uitgevoerd waarin effecten zijn ingeschat van beleidsmaatregelen om mobiliteit te verduurzamen, waarbij rekening is gehouden met verschillende groepen in de maatschappij en met andere beleidsterreinen.