Nieuws

Nieuwsbrief Duurzame stad I maart 2025

Wij ondersteunen de Nederlandse gemeenten om de klimaatdoelen te halen. Het team Duurzame Stad heeft jarenlange ervaring en kennis op onder andere warmtetransitie, netcongestie, circulaire economie, grondstoffen, voedsel en mobiliteitsvraagstukken. Bekijk ook onze webpagina Duurzame Stad .

In deze nieuwsbrief

Energietransitie
Terugkomdag voor gemeenten
We doen als CE Delft veel lokale projecten. Al die projecten samen vormen een schat aan kennis en ervaring, niet alleen bij CE Delft, maar ook bij de gemeenten die aan de slag zijn gegaan met de resultaten. Daarom organiseren we opnieuw een Terugkomdag voor gemeenten. We delen onze inzichten en het is een kans om ervaring te delen met andere gemeenten. Wat is er uit al die onderzoeken te leren? Hoe kom je van een onderzoeksresultaat tot een effectiever beleid? Maar ook: hoe doen andere gemeenten dit? Dit type vragen komt aan bod op donderdagmiddag 27 maart. Je bent van harte welkom op deze middag.
Inschrijven terugkomdag

Stagneren warmtenetten 
De ontwikkeling van warmtenetaansluitingen stagneert sterk. Deze stagnatie bedreigt niet alleen de energietransitie, maar vergroot ook de belasting op het elektriciteitsnet. Deze studie onderzoekt wat het belang is en de urgentie van het realiseren van warmtenetaansluitingen. Dit gebeurt door middel van een technisch-economische onderbouwing van de maatschappelijke meerwaarde van warmtenetten in 2040.

Aardgasvrije buurten Utrecht
CE Delft heeft in de Utrechtse Buurtaanpak Aardgasvrij samen met bewoners de voor- en nadelen van verschillende warmteoplossingen in een helder rapport in beeld gebracht. Dit hebben we gedaan in de buurten Wilhelminapark, Oudwijk, Dichterswijk en Rivierenwijk. Samenvattend scoort een middentemperatuurwarmtenet (MT-warmtenet) van de drie technieken het meest positief. Het is de goedkoopste optie voor bewoners. Denk hierbij aan de laagste investeringen voor isolatie en de laagste belastingen en energierekening. Binnenkort starten we met een volgende verdieping voor de binnenstad van Utrecht.
Meer informatie: Jasper Schilling

Gratis analyse voor het Warmteprogramma
CE Delft helpt alle gemeenten door een gratis basisanalyse van de nationale kosten met het CEGOIA-model van CE Delft aan te bieden. Hiermee kunt u de eerste stappen zetten voor het opstellen van uw Warmteprogramma. Mocht u interesse hebben in de gratis basisanalyse of een analyse op maat voor uw gemeente, kijk dan hier en meldt u aan!

Duurzaam inkopen & circulariteit

Inspiratiegids: Duurzaam inkopen financieel voordelig
In opdracht van PIANOo heeft CE Delft tien praktijkvoorbeelden verzameld en beschreven waaruit blijkt: duurzaam inkopen kan kostenneutraal zijn en in sommige gevallen zelfs financiële voordelen opleveren. De inspiratiegids ‘Duurzaam inkopen loont’ bundelt tien praktijkvoorbeelden die de toepasbaarheid en voordelen van duurzaam inkopen breed illustreren. De gids bevat praktijkvoorbeelden uit drie sectoren: Grond-, Weg-, en Waterbouw (GWW), Kantoorfaciliteiten en -diensten en Transport. De voorbeelden zijn afkomstig van zowel grote organisaties, zoals de Rijksoverheid, de G4 en semi-overheden, als kleinere gemeenten.

Circulaire economie Molenlanden
Met welke beleidsmaatregelen kan een gemeente de meeste impact maken voor een circulaire economie? Dit heeft CE Delft in beeld gebracht voor de gemeente Molenlanden. We gaan in op de onderwerpen spullen en textiel, voedsel, huishoudelijk afval, en bouw. Voor die onderwerpen bespreken we wat de huidige milieu-impact veroorzaakt en welke circulaire strategieën het meest effectief zijn om deze milieu-impact terug te dringen. We concluderen dat er veel winst is te behalen door in te zetten op duurzaam/circulair inkopen van grond-, weg- en waterbouw (GWW) en vastgoed.

Stedelijke mobiliteit

Laadinfra bedrijventerreinen
De komende jaren ondersteunen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht ongeveer 10 bedrijventerreinen per jaar bij de realisatie van laadinfrastructuur voor elektrische bestel- en vrachtauto’s. CE Delft is samen met Districon en KplusV één van de partijen die de Europese aanbesteding heeft gewonnen. De bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol bij het gefaseerd invoeren van emissievrije zones voor stadslogistiek. Meer informatie: Matthijs Otten.

Toegevoegde waarde energiehubs
De maatschappelijke waarde van energiehubs kan zowel positief als negatief uitpakken. Dat concludeert CE Delft in deze studie, die een toetsingskader geeft om een inschatting te maken of een energiehub maatschappelijke waarde en een goede terugverdientijd kent. Daarnaast zijn de belangrijkste belemmeringen en succesfactoren voor energiehubs in kaart gebracht. Voor vijf energiehubs op bedrijventerreinen zijn de maatschappelijke waarden en businesscases beoordeeld tussen van 2025 tot 2034.

Column

Lokale kracht houdt de vaart in de energietransitie
Het klimaatbeleid is geland, bij u thuis, in de bedrijven en op straat. Lokale kracht is de komende tijd de belangrijkste motor voor de energietransitie. Als we nu het ‘laaghangende fruit’ niet plukken hebben we te weinig aan onze conditie gedaan en wordt de bergetappe voor onze kinderen tegen 2050 onnodig zwaar. Lees de column.

Recente publicaties

Abonneer je op de nieuwsbrief Duurzame stad