Rapport

Inspiratiegids Nieuwe ruimte voor de zon

De schaarse ruimte in ons land vraagt om slimme oplossingen voor de opwek van zonne-energie. Gelukkig kan de opwek van energie uit de zon vaak prima gecombineerd worden met andere functies. Denk aan panelen aan gevels of op geluidsschermen. Maar ook water, parkeerplaatsen en tuinbouw bieden tal van mogelijkheden voor wat we noemen multifunctioneel ruimtegebruik. Door functies slim te combineren, vinden we nieuwe ruimte voor de zon.

Inspiratiegids
CE Delft maakte voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een overzicht van 15 inspirerende voorbeelden waar de opwek van zonne-energie hand in hand gaat met andere functies. Deze hebben we gebundeld in de inspiratiegids Nieuwe ruimte voor de zon, die u op deze pagina kunt downloaden.

Webinar
De highlights uit de gids hebben we op 19 april 2023 toegelicht in een webinar. In het webinar bespraken we ook een casus van het provinciehuis in Zwolle, waar zonne-energie wordt opgewekt via een solar carport, met daaraan gekoppeld een ondergrondse batterij. Het webinar kunt u hier terugkijken.