Het rapport richt zich op het stimuleren van de teelt van vezelgewassen in Nederland, met als doel om deze gewassen te gebruiken voor duurzame biobased bouwmaterialen en langdurige koolstofopslag. Vezelgewassen, zoals hennep en miscanthus, bieden niet alleen voordelen voor het milieu, zoals verbeterde bodemkwaliteit en CO2-opslag, maar kunnen ook bijdragen aan de vermindering van stikstofuitstoot en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Echter, de teelt hiervan staat in Nederland nog in de kinderschoenen door financiële onzekerheden en een beperkte vraag vanuit de bouwsector.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft CE Delft daarom gevraagd om te kijken naar een haalbare en kansrijke vorm van stimulering om tot een aantrekkelijk verdienmodel voor Nederlandse telers van vezelgewassen te komen en koolstof langdurig vast te leggen in bouwmaterialen. In het rapport omschrijven we verschillende ontwerpkeuzes van een dergelijke regeling, waarbij carbon credits stimulering kunnen bieden voor teler.
We doen verschillende aanbevelingen die erop gericht zijn om tot een volwassen markt voor biobased bouwproducten in Nederland te komen. Dit bestaat het op korte termijn (2024) starten met pilots om ervaring op te doen en de markt op gang te brengen en vanaf 2025 inzetten op brede stimulering via het carbon-creditsysteem, met als doel om tegen 2030 een zelfstandige, duurzame markt te hebben gecreëerd.