Rapport

Study on clean energy R&I opportunities to ensure European energy security by targeting challenges of distinct energy value chains for 2030 and beyond

De overgang van fossiele naar schone energietechnologieën betekent dat we op een andere manier naar energiezekerheid moeten gaan kijken. Voor de Europese Commissie (DG RTD) heeft CE Delft, in samenwerking met RAND Europe en E3-Modelling, een studie uitgevoerd naar de energiezekerheid van waardeketens voor 17 schone energietechnologieën richting 2030 en 2050. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een actieplan met 30 acties voor onderzoek en innovatie (R&I) om de uitdagingen op het gebied van energiezekerheid aan te pakken.

Deze studie combineerde het gebruik van toekomstscenario’s met macro-economische modellering en waardeketenanalyse om de belangrijkste risico’s voor energiezekerheid te identificeren en mogelijke R&I-oplossingen hiervoor aan te dragen. We hebben deze analyse uitgevoerd voor 48 verschillende waardeketens, verdeeld over de 17 schone energietechnologieën. We gebruikten hierbij een breed begrip van energiezekerheid, met aandacht voor onder andere kritieke grondstoffen, de complexiteit van toeleveringsketens, duurzaamheidsaspecten, betaalbaarheid, voldoende gekwalificeerd personeel en digitale kwetsbaarheden.

Sommige energietechnologieën, zoals off-grid energiesystemen, geothermische energie, gesmolten zoutbatterijen en bio-energie, hebben een relatief laag risico voor energiezekerheid. Daarentegen worden hogere risico’s geassocieerd met onder andere ‘slimme’ technologieën (bijv. autonoom rijden en slimme energienetwerken), fotovoltaïsche technologieën, oceaanenergietechnologieën en waterstofproductie door elektrolyse. Een aantal risico’s voor energiezekerheid, met name kritieke grondstoffen, digitale kwetsbaarheid en voldoende gekwalificeerd personeel, kwam consistent naar voren in de verschillende waardeketens van schone energietechnologieën.

Het actieplan omvat 30 R&I-maatregelen die op zowel EU- als nationaal niveau kunnen worden geïmplementeerd, waarbij de prioriteit van de acties is vastgesteld op basis van een SWOT-analyse. Deze voorgestelde acties omvatten het ondersteunen en stimuleren van diverse gerichte onderzoeksprogramma’s, met als doel om de belangrijkste uitdagingen op het gebied van energiezekerheid te agenderen en aan te pakken.

Meer weten? Lees onze Study on clean energy R&I opportunities to ensure European energy security by targeting challenges of distinct energy value chains for 2030 and beyond – Publications Office of the EU (europa.eu)

Auteurs